Редакція журналу «Охорона праці»

Вебінар. Відсторонення працівників: роботодавці між двох вогнів

07.12.2021

Вебінар "Відсторонення працівників: роботодавці між двох вогнів"

10 грудня, 11:00-11:45

ZOOM

Експерт: Зінаїда Якименко, корреспондент журналу «Охорона праці», 16 років юридичної практики

Точкою відліку періоду відсторонення працівників стало 8 листопада 2021 року – дата набрання чинності наказу МОЗ від 04.10.2021 № 2153 «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням».

Алгоритм відсторонення працівників.

Вирішуючи питання про відсторонення, наразі маємо, з огляду на суперечності та порушення прав, більше запитань, ніж відповідей, – так стверджують в юридичних колах.

Звільняти працівників на підставі відмови вакцинуватися в жодному разі не можна, оскільки такої підстави законодавством не передбачено. 

Перспективи оскарження працівниками наказів про відсторонення від роботи. Які наслідки чекають на роботодавців, якщо суди визнаватимуть накази про відсторонення від роботи протиправними.

До судів почали надходити позовні заяви про визнання незаконним та скасування наказу про відсторонення від роботи, щодо зобов’язання виплатити заробітну плату за час незаконного відсторонення від роботи, відшкодувати моральну шкоду. В єдиному державному реєстрі судових рішень за пошуковим запитом «відсторонення від роботи» за період з 08.11.2021 по 23.11.2021 знайдено 361 судову ухвалу у справах про відсторонення від роботи.

Адміністративна та кримінальна відповідальність роботодавців за невідсторонення від роботи працівників. Хто має право виявляти правопорушення і складати протоколи.

Від 34 000 до 170 000 грн – такий штраф, який передбачено КУпАП за порушення правил щодо карантину, можуть сплатити посадові особи, що не відсторонять працівників. У разі притягнення до кримінальної відповідальності штраф менший, ніж у разі адміністративної відповідальності, – від 17 000 до 51 000 грн.

Якщо роботодавець не виконає розпорядження МОЗ та КМУ, до нього можуть бути застосовані адміністративні стягнення у вигляді штрафів. Якщо виконає розпорядження і відсторонить невакцинованих працівників – останні можуть через суд стягнути з роботодавця чималу суму (середній заробіток за час вимушеного прогулу, відшкодування моральної шкоди, судові витрати).

Як бути роботодавцям, щоб уникнути відповідальності і не відсторонювати працівників.

Вартість участі: 180 гривень 

Замовити квиток

Для передплатників КАБІНЕТУ ОХОРОНИ ПРАЦІ участь у вебінарі - безплатна  

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»