Наталія Колесник

ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ у сфері безпеки праці: варто застосовувати чи ні? Допоможе чи завадить?

27.06.2023

ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ у сфері безпеки праці: варто застосовувати чи ні? Допоможе чи завадить?

Давайте поговоримо про штучний інтелект (ШІ) у сфері безпеки праці. ШІ – це нова технологія, яка може значно полегшити нашу роботу і підвищити рівень безпеки на робочому місці.

Але, перш ніж почати використовувати ШІ, потрібно зрозуміти, як правильно взаємодіяти з ним. Інакше можуть виникнути проблеми та незручності.

Ось декілька типових помилок, з якими люди можуть стикнутися під час роботи із ШІ:

1. Неправильне розуміння можливостей ШІ. ШІ має свої обмеження, тож не будь-яке завдання він зможе розв’язати. Тому важливо реалістично оцінювати його можливості і не очікувати неможливого.

2. Залежність від автоматичних рішень. Не можна повністю покладатися на ШІ і бездумно довіряти його рішенням. Важливо критично мислити й перевіряти надану інформацію.

3. Неправильна взаємодія із ШІ. Потрібно вміти правильно ставити запитання, щоб отримати коректну інформацію від ШІ. Незрозумілі або неточно сформульовані запитання можуть призвести до помилкових відповідей.

4. Недовіра до ШІ. Якщо Ви отримали некоректну інформацію від ШІ, це ще не означає, що він непрацездатний. Причиною хибних відповідей можуть бути нечітко поставлені запитання або невідповідності в налаштуваннях. Тому важливо не відмовлятися від використання ШІ через одну помилку.

ЧИ ВАРТО НАВЧАТИСЯ ВЗАЄМОДІЯТИ ЗІ ШТУЧНИМ ІНТЕЛЕКТОМ ФАХІВЦЮ З ОХОРОНИ ПРАЦІ?

Це залежить від кожної окремої людини і пов’язано насамперед з її страхами, ставленням до нових технологій і бажанням оптимізувати свою роботу.

Наведемо лише декілька напрямів діяльності, у яких ШІ може стати в пригоді фахівцям з охорони праці:

1. Аналіз та прогнозування ризиків. ШІ може обробляти великі обсяги даних щодо безпеки та здоров’я на робочому місці, включно з інцидентами, травмами та хворобами. Він може використовувати аналітичні алгоритми для виявлення тенденцій, ідентифікації потенційних ризиків та надання прогнозів щодо можливих проблем. Це допоможе фахівцям з охорони праці приймати обґрунтовані рішення та вживати відповідних заходів для запобігання аваріям і травмам.

2. Розробка програм безпеки та навчання. ШІ може допомогти в розробці програм безпеки на робочому місці шляхом аналізування стандартів, правил та регуляторних вимог. Він може надавати рекомендації щодо розв’язання конкретних проблем безпеки, вказувати на недогляди та помилки в програмах і пропонувати оптимальні стратегії для поліпшення безпеки працівників.

3. Автоматизований моніторинг. ШІ може забезпечувати нагляд і моніторинг за робочими процесами й середовищем з метою виявлення потенційних загроз та ризиків. Він може використовувати сенсорні дані, відеоспостереження та інші джерела інформації для автоматичного виявлення небезпечних ситуацій або порушень правил безпеки. Це дасть змогу фахівцям з охорони праці реагувати негайно й ефективно на потенційні небезпеки.

4. Навчання та підвищення рівня свідомості працівників. ШІ може бути використаний для створення навчальних матеріалів, електронних підручників та інтерактивних модулів, які допомагають навчити працівників правил безпеки та належних процедур у разі надзвичайних ситуацій. Він може навчати в індивідуальній формі та надавати персоналізовані рекомендації з безпеки, забезпечуючи свідоме ставлення та відповідальність працівників у питаннях безпеки.

5. Аналіз інцидентів. ШІ може аналізувати інформацію про аварії та інциденти на робочому місці для виявлення причин і пошуку способів уникнення подібних ситуацій у майбутньому. Він може здійснювати ретроспективний аналіз даних та розробляти рекомендації з поліпшення системи безпеки та керування ризиками.

Це лише кілька прикладів, як ШІ може допомогти фахівцям з охорони праці. Використання штучного інтелекту може значно полегшити та вдосконалити процеси охорони праці.

Але для того, щоб отримувати цю допомогу в роботі, потрібно навчатися взаємодіяти зі штучним інтелектом. Тож запрошуємо Вас пройти навчання в межах ПОГЛИБЛЕНОГО КУРСУ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯ ГЕНЕРАТИВНОГО ШІ ДЛЯ СПЕЦІАЛІСТІВ З БЗР

Пакети участі та вартість

Поглиблений курс «ChatGPT для фахівців з БЗР» включає в себе:

  1. Сесія 1. 4 липня, 2 години, ZOOM
  2. Сесія 2. 11 липня, 2 години, ZOOM
  3. Сесія 3. 18 липня, 2 години, ZOOM
  4. Сесія 4. 24 липня, 2 години, ZOOM
  5. Записи всіх сесій
  6. Навчальні матеріали на основі книги Дмитра Григоренка «Штучний інтелект для безпеки та здоровʼя на роботі: розкриття потенціалу генеративних моделей ШІ та ChatGPT»
  7. Сертифікат про завершення курсу

Вартість: 3120 грн. з ПДВ

Обрати пакет

Поглиблений курс з практикою «ChatGPT для фахівців з БЗР» включає в себе

  1. Сесія 1. 4 липня, 2 години, ZOOM
  2. Сесія 2. 11 липня, 2 години, ZOOM
  3. Сесія 3. 18 липня, 2 години, ZOOM
  4. Сесія 4. 24 липня, 2 години, ZOOM
  5. Записи всіх сесій
  6. Навчальні матеріали на основі книги Дмитра Григоренка «Штучний інтелект для безпеки та здоровʼя на роботі: розкриття потенціалу генеративних моделей ШІ та ChatGPT»
  7. Практична частина. Домашні завдання з перевіркою та зворотним зв’язком 
  8. Онлайн-зустріч 1. Розбір домашніх завдань та відповіді на запитання
  9. Онлайн-зустріч 2. Розбір домашніх завдань та відповіді на запитання
  10. Сертифікат про підтвердження знань практикою

Вартість: 6240 грн. з ПДВ

Обрати пакет

Наталія Колесник Наталія Колесник