Колесник Сергій

Мінна безпека на підприємстві

23.04.2024

У регіонах, де відбувалися чи відбуваються активні бойові дії, 60–90% від загальної кількості нещасних випадків на виробництві пов’язані з війною. Їх було б менше, якби працівники дотримувались вимог безпеки, зокрема в разі виявлення вибухонебезпечних предметів.

Як розповів автору статті державний інспектор одного з територіальних підрозділів Держпраці (попросив не вказувати його прізвище та посаду), два роки повномасштабної війни і сотні загиблих від контакту з вибухонебезпечними предметами (далі – ВНП), на жаль, не переконали багатьох людей поводитись безпечно, зокрема на роботі.

Держінспектор надав декілька гірких прикладів.

  • На одному із цивільних підприємств, на умовах секретності, налагоджено виробництво продукції для ЗСУ. Працівник цього підприємства із цікавості захотів розібрати ВНП, через що стався вибух. Унаслідок нещасного випадку (далі – НВ) працівник отримав тяжкі травми руки, грудної клітки та ока. Спеціальна комісія, утворена територіальним підрозділом Держпраці, яка розслідувала НВ, не пов’язала його з виробництвом. Тому працівник з інвалідністю залишився без будь-яких компенсацій з боку держави. Він був вимушений звільнитися з роботи та написати розписку про відсутність претензій. Крім цього, його вчинком зацікавились у СБУ.
  • Цьогоріч електромонтер одного з підприємств знайшов ВНП. Впевнившись, на його думку, у безпечності предмета, він на своєму робочому місці затиснув ВНП у тиски та спробував розібрати. Унаслідок вибуху працівник втратив руку і частину обличчя. Як і в попередньому випадку працівник залишився без компенсації, оскільки за результатами спеціального розслідування НВ не пов’язали з виробництвом.
  • Перебуваючи в одному з регіонів, де проходили бойові дії, інспектор став свідком безвідповідальної поведінки керівника фермерського господарства. Останній дав вказівку працівникам притягти на бригаду підбитий рашистський БТР для розбирання. Метал обшивки виявився надто міцним для різання болгаркою, тому обійшлися заготівлею кольорових металів. На щастя, ВНП у бойовій машині не було і ніхто із працівників не постраждав, але могло б бути й інакше.

Вимоги до керівників підприємств і працівників

Керівники підприємств, установ та організацій (далі – підприємств) повинні завжди пам’ятати про свою особисту відповідальність за забезпечення мінної безпеки. Оскільки навіть у разі випадкового контакту з ВНП, якщо працівник отримає виробничу травму, роботодавець буде нести відповідальність за наслідки НВ. Отже, усі належні заходи з мінної безпеки потрібно обов’язково виконувати (навчання, інструктажі, накази тощо).

В умовах війни, з огляду на поступовий перехід до європейського ризикоорієнтованого підходу у сфері охорони праці, керівники підприємств повинні не лише забезпечувати загальну безпеку на робочому місці, а й протидіяти конкретним загрозам щодо ВНП. Для цього потрібно проводити оцінювання ризиків, пов’язаних з ВНП, що передбачає:

  • виявлення потенційних районів, уражених мінами,
  • визначення рівнів ризику,
  • упровадження заходів з мінної безпеки, щоб кожен працівник міг розпізнавати небезпеки, дотримувався відповідних процедур реагування на надзвичайні ситуації.

У разі настання НВ та інших інцидентів, пов’язаних з ВНП, потрібно забезпечити обов’язкове їх документування. Це завжди буде доказом дотримання правил мінної безпеки й важливим інструментом для вдосконалення та правового захисту роботодавця. Важливо організувати співпрацю з місцевими органами влади та самоврядування, підрозділами ДСНС, МВС та визначити безпечні маршрути для пересування працівників, а також забезпечити їх надійними засобами зв’язку під час пересування та роботи. Безпосередні керівники повинні добиватися від працівників повного розуміння ними загроз, які становлять ВНП. Зокрема, важливо знати компоненти боєприпасів, кількість вибухових речовин, відстань до потенційних жертв тощо.

Планувати відповідні заходи мінної безпеки потрібно так, щоб вони охоплювали не лише безпосередні ризики, а й довгострокові наслідки впливу ВНП, які з часом можуть втрачати свою стабільність, що робить їх ще небезпечнішими.

Роботодавцям потрібно забезпечити перегляд та адаптацію наявних навчальних програм до нових реалій, щоб увесь персонал, особливо зайнятий у технологічних операціях, був добре обізнаний про небезпеку ВНП.

Працівники також повинні дотримуватись відповідних вимог, зокрема розуміти, що нехтування заходами з мінімізації або усунення ризиків, пов’язаних з ВНП, будуть мати серйозні наслідки для життя і здоров’я, а також юридичні наслідки. Для цього вони повинні:

  • розуміти вибухонебезпечні фактори, характерні для ВНП, знати про небезпеки осколкового, термічного та ударного ураження. Усвідомлення цих ризиків є першим кроком у плануванні та впровадженні відповідних заходів мінної безпеки;
  • дотримуватись визначених безпечних маршрутів, зберігати пильність щодо підозрілих предметів;
  • у разі виявлення будь-яких підозрілих предметів негайно повідомляти ДСНС і поліцію, забезпечувати швидке реагування для зменшення потенційних ризиків;
  • брати активну участь у тренінгах і навчаннях з мінної безпеки.

Mine safety at the enterprise

Failure to comply with the established mine safety requirements in conditions where their violation may result in harm to the health of an employee or his or her death may be grounds for criminal liability.

Regulatory requirements, requirements for managers and employees, requirements for documents regarding the operation of enterprises when there is a mine risk. How to integrate mine safety into all enterprise management systems.

Статтю повністю читайте у журналі "Охорона праці" № 4/2024.

Кореспондент Колесник Сергій