Редакція журналу «Охорона праці»

Небезпечний бум

07.04.2021

Навесні Закарпаття охопив справжній бум весняно-польових робіт. Люди опоряджують свої земельні ділянки. Звісно, добрий господар завжди піклується про чистоту власного обійстя. Сухе листя, дрібне сміття або вивозять за межі господарства та спалюють на безпечній відстані від будівель, або до нього підносять сірника прямо на подвір’ї, де для стихії потрібно дуже мало, щоб вирватися з-під контролю й почати нищити все на своєму шляху, завдаючи матеріальних збитків або навіть травмуючи ініціаторів прибирання.

Багато хто не зважає на те, якої шкоди спалення сухої трави завдає довкіллю, життю та здоров’ю людей. Екологи запевняють: унаслідок згорання однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється майже 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, важкі метали та канцерогенні сполуки. З димом у повітря потрапляють діоксини – одні з найотрутніших для нашого організму речовин.

Додаткова проблема полягає в тому, що із сухою травою, зазвичай, горить інше сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. Унаслідок згорання, скажімо, поліетиленового пакету, в повітря виділяється до 70 різних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони стають причиною дертя в горлі, кашлю. Щільний чорний дим від горіння пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. Подразнений димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатен протистояти мікробам. Особливо погано тим, хто страждає на бронхіт, бронхіальну астму, риніт, тонзиліт.

Дуже часто спалення сухої трави призводить до пожеж. Швидкість поширення вогню надзвичайно висока, тому локалізувати їх на відкритих територіях дуже важко. Особливо небезпечним є спалювання сухої трави на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, поблизу лісових масивів. У населених пунктах таке «господарювання» теж ні до чого доброго не призводить: спалення сухої трави, листя чи бадилля на присадибних ділянках переростає у неконтрольоване горіння, часто загрожує знищенням будівель та споруд. Погіршення видимості на автодорогах через дим від багать може стати причиною дорожньо-транспортних пригод.

Отже, якщо ви не хочете відмовитися від спалювання, то робіть це у безвітряну погоду на відстані не менше ніж 15 метрів від будь-яких споруд, не кажучи вже про житлові будинки. Заборонено підпалювати сміття за допомогою бензину чи інших легкозаймистих речовин. Не варто за допомогою спалювання очищувати від стерні минулорічні посівні масиви. Цей спосіб попри те‚ що небезпечний‚ ще й шкідливий. Висока температура нищить найкорисніший поживний шар ґрунту, для відновлення якого знадобиться чимало часу.

Пам’ятайте! Дотримання елементарних правил пожежної безпеки допоможе уникнути лиха вогняної стихії та захистити себе й природу від втрат.

Матеріал підготувала Інна Ільницька,
методист обласного методичного кабінету (БЖД населення) НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»