Фандєєв Олександр

Гуманітарне розмінування – для безпечної праці

10.05.2024

З початку повномасштабного вторгнення рф станом на початок березня 2024 р. унаслідок підривів на вибухонебезпечних предметах, залишених ворогом, в Україні постраждало 898 людей, з них 277 загинули.

У сфері праці найбільшу небезпеку вибухонебезпечні предмети становлять для життя і здоров’я аграріїв, енергетиків, комунальників, рятувальників. За оцінками експертів, щоб позбавитися від смертоносного залізяччя, яким рашистські окупанти нашпигували українську землю, знадобляться сотні років.

Тему гуманітарного розмінування редакція журналу системно висвітлює з перших днів широкомасштабної війни. Ми постійно інформуємо про пов’язані із замінуванням загрози і небезпеки, організовуємо освітні заходи для фахівців з охорони праці за участі експертів тощо.

Певна річ, гуртом можна зробити багато більше. Тому 1 квітня журнал «Охорона праці» підписав меморандум про співпрацю з Українською національною асоціацією з гуманітарного розмінування. Участь у цій події взяли Дмитро Матвійчук, головний редактор журналу «Охорона праці», Єгор Чорнокур, секретар правління Української національної асоціації з гуманітарного розмінування (УНАГР) та Ольга Богданова, голова правління Європейського співтовариства з охорони праці.

Мета УНАГР – розмінування територій, зменшення мінного ризику для персоналу з розмінування, громадська мінна безпека. Напрями діяльності – вдосконалення нормативно-правового регулювання протимінної діяльності; обмін досвідом щодо гуманітарного розмінування та захисту навколишнього середовища від зараження вибухонебезпечними предметами; розвиток системи професійної підготовки; партнерство з міжнародними донорськими організаціями та проєктами технічної допомоги тощо. Цілі та задачі журналу й асоціації у багатьох питаннях збігаються. Отже, на основі партнерства з УНАГР журнал посилюватиме роботу у сфері гуманітарного розмінування та протимінної діяльності.

Журналіст Фандєєв Олександр