Фандєєв Олександр

Як досягти емоційної стабільності

23.04.2024

У 1970-х роках психологи створили модель оцінки особистості, яку назвали Великою п’ятіркою. Вона охоплює п’ять рис: екстраверсію, відкритість досвіду, доброзичливість, сумлінність та невротизм. Протилежністю невротизму є емоційна стабільність, що визначається частотою та інтенсивністю негативних емоцій, які ми переживаємо. Чим вищий її рівень, тим краще ми впораємося з негативними почуттями, наприклад страхом, гнівом, смутком чи тривогою.

У березні 2023 р. вчені опублікували результати багаторічного дослідження. Його учасники віком від 16 до 95 років заповнювали анкети, у яких оцінювали, наскільки задоволені своїми соціальними відносинами. На основі цих даних фахівці вивчали, які риси «Великої п’ятірки» співвідносяться з більшим задоволенням від життя. Попередні спостереження продемонстрували, що люди з високими показниками екстраверсії, відкритості досвіду та доброзичливості більш задоволені своїм життям на різних його етапах, ніж ті, у кого ці параметри нижчі.

Автори нового дослідження зосередилися на тому, як риси «Великої п’ятірки» впливають на людей протягом усього їхнього життєвого шляху. З’ясувалося, що, незважаючи на зміни ролей та обставин упродовж життя, сильніше почуття задоволення відчували найбільш емоційно стабільні люди. Водночас найсумлінніші учасники отримували більше задоволення від роботи, а учасники з більш високим рівнем доброзичливості та екстраверсії частіше за інших були задоволені своїми соціальними зв’язками. Крім того, люди, які поступово розвивали та зміцнювали ці риси особистості, отримували більше задоволення як від роботи, так і від відносин з оточенням.

Відомо, що характер людини тією чи іншою мірою визначається генетично. Проте ми можемо змінити свою особистість, якщо формуватимемо і підтримуватимемо потрібні звички, поки не почнемо виконувати їх без зусиль. До того ж кожна людина має свою стартову точку. Можливо, ви не такі емоційно стабільні, як ваше оточення, але можна з’ясувати, що найкраще вам підходить, і практикувати ці навички.

Для прикладу, один з дієвих способів протистояти стресу – підтримувати міцні соціальні зв’язки, оточувати себе близькими людьми, частіше з ними спілкуватися. Крім того, ефективними є такі елементарні речі, як зміна діяльності, прогулянки на свіжому повітрі, фізичні вправи, цікаві книги, кіно, концерт чи театральна вистава, смачна їжа, здоровий режим сну тощо. Моделі поведінки та практики, що допоможуть змінити особистість, мають бути реалістичними та здійсненними, упроваджувати їх слід поволі, наполегливо та із задоволенням. І тоді у «Великій п’ятірці» чільне місце належатиме емоційній стабільності.

За матеріалами ЗМІІ

Журналіст Фандєєв Олександр