Якименко (Купира) Зінаїда

Шахта – це завжди небезпека

14.06.2021

Порядок виплати страхового відшкодування потерпілим на виробництві потребує вдосконалення. Працівник не повинен залежати від оформлення Акта за формою Н-1, на яке зазвичай витрачається чимало часу. Адже купувати ліки та оплачувати операції потрібно відразу після травмування.

Життя непередбачуване: ідучи на роботу, не можеш бути впевнений, що повернешся додому неушкодженим.

Трагічна подія спіткала 4 квітня 2021 року працівників Шахти №  9 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля» (далі – Шахта № 9): 11 гірників третьої зміни травмувалися під час спуску в кліті в шахту. Після огляду потерпілих та надання їм домедичної допомоги шахтарів вивезли на поверхню і доправили до Нововолинської центральної міської лікарні.

Основну причину настання нещасного випадку ще визначить комісія зі спеціального розслідування, яку очолює т.  в.  о. голови Держпраці Віталій Сажієнко. Наказом Держпраці від 13.04.2021 призначено експертну комісію. За фактом травмування людей відкрито кримінальне провадження. Поки триває слідство, видобуток вугілля на шахті припинили. Для прискорення страхових виплат потерпілим 29.04.2021 комісія затвердила тимчасові Акти за формою Н-1/П. Члени комісії дійшли висновку, що нещасні випадки, які сталися з гірниками, пов’язані з виробництвом.

СОЦІАЛЬНІ ВИПЛАТИ

Потерпілим та їхнім родичам довелося понад місяць самим оплачувати лікування. Представники Нововолинського відділення управління ВД Фонду соціального страхування (далі – Фонд) зустрілися з ними і розповіли про порядок здійснення виплат. Шахтарям, яким мають встановлювати дорогі пластини, Фонд відшкодує витрати тільки після повної оплати вартості пластин на підставі документів, які підтверджують оплату (акт про надані послуги, квитанція про оплату тощо). І в цьому полягає найголовніша проблема для потерпілих.

Батько потерпілого шахтаря, який перебував у найтяжчому стані, бідкався, що не знає, де дістати 30–40 тис. гривень на придбання пластин. Справді, де гірникам, яким затримують виплату заробітної плати, взяти кошти на лікування, якщо Фонд виплачує страхові суми вже після затвердження Акта за формою Н-1?

Згідно з чинним законодавством витрати на амбулаторне, стаціонарне лікування та реабілі­таційні послуги відшкодовує Фонд. Але механізм здійснення таких виплат не завжди прийнятний для потерпілих, адже зволікати з лікуванням не можна, а кошти від Фонду надійдуть лише згодом. Кошти для страхових виплат замовляються один раз на місяць. І від того, коли потерпілий отримає Акт Н-1 на руки, залежить, чи встигне він подати документи до моменту замовлення коштів і чи отримає їх у поточному місяці.

Ще одна проблема, з якою можуть зіткнутися потерпілі: назви придбаних ними лікарських засобів можуть не відпо­відати наймену­ванням, що потім ­будуть зазначені у виписці, яку лікувальний заклад надасть на запит Фонду. Працівники Фонду підтверджують, що такі випадки трапляються і що Фонд не може оплачувати надані чеки, якщо той чи інший ліку­вальний препарат не зазначений у випис­ці лікарні. Крім того, Фонд не відшкодовує кошти, витрачені в межах лікування на вітаміни та біодобавки.

Статтю повністю читайте в журналі № 6/2021

Кореспондент Якименко (Купира) Зінаїда