Редакція журналу «Охорона праці»

Небезпечний свинець

13.08.2021

Свинець – це небезпечна речовина, його потрапляння в організм може спричинити незворотні наслідки для здоров’я. Керівники повинні забезпечити максимальний захист від його впливу як працівників, так і тих, хто може опинитися в зоні потенційного забруднення.

Ми продовжуємо ознайомлювати читачів з літературою наших західних колег щодо профілактики травматизму та гігієни праці на робочих місцях. Публікуємо розробку Канадського центру з безпеки та гігієни праці (www.ccohs.ca) Інші розробки опубліковано: про зниження ризиків під час роботи в замкнутих просторах – у додатку до журналу № 10/2020; про те, як позбутися плісняви у приміщеннях, – у журналі № 4/2021; про улаштування аварійного душа і станції для промивання очей – у додатку до журналу № 4/2021.

Де в будівлях може бути свинець?

Свинець використовують для промислових і комерційних цілей, насамперед тому, що він доступний і з ним легко працювати. Він міститься в матеріалах, використовуваних у роботі будівельників, сантехніків, електриків, дизайнерів інтер’єру, малярів та ін. Може міститися в таких матеріалах:

  • акустичні демпфірувальні перегородки;
  • додатки до латуні та інших сплавів;
  • акумулятори та батарейки;
  • оболонка кабелю й дроту;
  • чавунні труби, прокладки та з’єднання;
  • припій (сантехніка й електрика);
  • боєприпаси;
  • декоративні елементи;
  • скло та віконний профіль;
  • свинцеве скло, вітражі;
  • тонувальний розчин для облицювання каменю кінця XIX – початку XX століть;
  • фарба та покриття поверхонь;
  • радіаційний захист;
  • ґрунтовка для конструкційної сталі.

Як свинець може потрапити в організм?

Вдихання. Часточки свинцю, які є в повітрі у вигляді диму та пилу, людина може глибоко вдихати в легені, якщо вони досить малі, наприклад менше від п’яти мікрометрів (тобто п’яти мільйонних частин метра). Більші часточки затримуються у верхніх дихальних шляхах, виводяться з легенів, і згодом людина їх ковтає.

Ковтання. Може статися, якщо свинець потрапив у їжу або напої, а також під час вживання їжі або куріння немитими руками.

Значна частина свинцю після вдихання або ковтання потрапляє в кровотік. Потрапляючи в кров, свинець циркулює по організму й накопичується в органах і тканинах. Частина свинцю виводиться з організму, але частина залишається в крові й тканинах. Його ­кількість збільшується, якщо організм поглинає більше свинцю, ніж виділяє. Свинець, що залишається в тканинах, може повільно спричиняти незворотні ушкодження спочатку окремих клітин, а потім органів і систем.

Під час виконання яких завдань можна зазнати впливу свинцю?

Під час виконання будь-якого завдання. Найбільшого ризику впливу свинцю зазнають ті, чия робота пов’язана з обробкою заліза, будівництвом, знесенням, фарбуванням, сантехнічними роботами, зварюванням, установкою і ремонтом систем опалення та кондиціонування повітря, технічним обслуговуванням і ремонтом будівель, електрикою, теслярськими роботами, ремонтом і реконструкцією.

Операції, під час яких потенційно можливий вплив свинцю:

  • абразивоструменеве очищення;
  • демонтаж, оновлення, ремонт, зварювання, різання, спалювання, нанесення або видалення (наприклад, за допомогою зішкрябування, шліфування, термофена тощо) фарб і поверхневих покриттів, які містять свинець;
  • плавлення свинцю;
  • роботи з будівельним розчином, що містить свинець;
  • паяння;
  • установлення або демонтаж свинцевих виробів (свинцеві панелі, свинцева плівка).
    Статтю повністю читайте в журналі № 8/2021
Редакція Редакція журналу «Охорона праці»