Редакція журналу «Охорона праці»

Ментальне здоров’я під час карантину

14.06.2021

Про тренінги для підтримки ментального здоров’я працівників, що працюють удома, які організовано службою охорони праці ТОВ «Нафтогаз Цифрові Технології».

Перебуваючи в самоізоляції, людина може відчувати психічне напруження, зокрема й переживати стрес. Причинами стресових реакцій у подібних умовах є тривала ізоляція, страх зараження, невиправдані надії внаслідок порушення звичної реальності та зниження активності (соціальної й фізичної).

Учені зазначають, що коли перед людиною постає неминуча небезпека, вона найчастіше дуже концентрується на ній, їй важко зосередитися на чомусь іще. Людина не може за таких умов виконувати свою роботу на всі 100%, попри очікування роботодавців. Проте є й інші спостереження – набагато менше психологічних проблем відчували люди, які розуміли, чому вони перебувають на карантині, та могли надати відповідну допомогу собі та своєму оточенню.

Тому в межах Візії з охорони праці, промислової безпеки та охорони довкілля Групи Нафтогаз, яка запроваджує концепцію «Vision Zero» та дає змогу проактивно запобігати негативним наслідкам впливу виробничих чинників на працівників, ТОВ «Нафтогаз Цифрові Технології» (далі – Товариство) спільно з Європейським співтовариством з охорони праці (ESOSH) організували цикл тренінгів з профілактики психосоціальних ризиків.

Перший тренінг – «COVID-19. Симптоматика та захист». Працівникам було надано інформацію про характер цього інфекційного захворювання, його прояви. А головне – що робити, якщо з’явилися симптоми ГРВІ, коли звертатися до лікаря та коли викликати швидку допомогу. 

Логічним його продовженням був тренінг «Домедична допомога вдома», під час якого фахівець розповів про алгоритм надання допомоги як собі, так і членам сім’ї.

«Управління стресом. Інструменти профілактики ПТСР». Цей тренінг провели професійні психологи, він збагатив слухачів інформацією про причини виникнення стресу, види стресу, динаміку стресової ситуації та керування її розвитком, методи та рекомендації щодо управління стресом. Крім того, працівники Товариства отримали інструменти щодо профілактики виникнення такого захворювання, як посттравматичний стресовий розлад, дізнались, як допомогти собі та своєму оточенню, якщо з’явилися прояви хвороби.

Як визначати потенційно критичні ситуації і потенціал загрози; як поводитись у небезпечних ситуаціях, алгоритм дій під час пожежі, пограбування тощо – про це розповіли працівникам відповідні фахівці під час тренінгу «Поведінка в надзвичайних ситуаціях». Мета цього практикуму –  навчити персонал упевнено та правильно діяти в різних ситуаціях, які можуть загрожувати людині.

Завершальним практичним тренінгом, що проводився відповідно до Плану заходів з підготовки та проведення у Групі Нафтогаз Дня охорони праці, затвердженого у межах корпоративної функції HSE, став тренінг «Оцінка ризиків та полювання за небезпеками в офісі й удома».

Світлана Сокуренко, начальник служби охорони праці ТОВ «Нафтогаз Цифрові Технології»

Статтю повністю читайте в журналі № 6/2021

Редакція Редакція журналу «Охорона праці»